1. Due to the recent site upgrade, the iPadForums (iPF) App will no longer work. The new iPadForums.net website has been designed from the ground up to work perfectly from any mobile, tablet, or desktop computer using the built in internet browser. Create a shortcut to iPadForums.net on your home screen by following these steps: Create an icon for iPadForums.net

iPad 3G in India with MicroSim!!

Discussion in 'Indian Dedicated iPad Forum' started by abhishek2, May 17, 2010.

  1. abhishek2
    Offline

    abhishek2 iPF Noob

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    6
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    New Delhi
    Ratings:
    +0 / 0
    Hello all,

    I got my iPad delivered a few days back..

    I'm facing a slight issue with connecting to 3G network.

    Firstly I D.I.Y'ed a Micro-Sim from a Mini Sim (of MTNL Delhi). Works with EDGE services perfectly.. Problem is when I toggle 3G with SB Settings and open safari I get the error 'could not activate network services'.

    I made a 'adaptor' using an old card and managed to put the same sim in a iPhone 3GS, the 3G worked perfectly with APN settings : pps3g, mtnl, mtnl123. Tried on the iPad but failed.. Any ideas where I'm going wrong. Could it be MTNL blocking iPad's imei's!? Btw EDGE also only works with the above APN settings on the iPad. Any kind of help would be appreciated..
  2. kheldour
    Offline

    kheldour iPad Junkie

    Joined:
    Apr 6, 2010
    Messages:
    522
    Thanks Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Cologne, Germany
    Ratings:
    +1 / 0
    I found the following setup, although I'm pretty sure you know them already. Otherwise, try another SIM, maybe this one is too "old".


    Profile name: mtnl

    Dial up no. : *99#

    User name : mtnl

    Password : mtnl123

    APN: Please select the APN based on the service you have subscribed:

    Service name: APN

    2G GPRS (Postpaid): gprsmtnldel

    3G postpaid: mtnl3g

    HSDPA postpaid: mtnlhsdpa

    Example: If a postpaid customer wants to have Data downloading through 3G APN he will select APN as mtnl3g.
  3. pik0
    Offline

    pik0 iPad Fan

    Joined:
    May 3, 2010
    Messages:
    193
    Thanks Received:
    3
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Orange County, CA
    Ratings:
    +3 / 0
    Congrats! You're gonna love the iPad!! Good luck with the 3G network... :)

    Piko
  4. col.bris
    Offline

    col.bris Administrator Staff Member

    Joined:
    Mar 25, 2010
    Messages:
    5,534
    Thanks Received:
    420
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Brisbane , Queensland Australia
    Ratings:
    +458 / 0
    welcome on board sorry I cant help but I am sure others can
  5. abhishek2
    Offline

    abhishek2 iPF Noob

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    6
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    New Delhi
    Ratings:
    +0 / 0
    Thanks kheldour, the sim is brand new, branded as Pre-Paid MTNL 3G Jadoo which is already 3G activated.

    The dial-up *99# you mentioned, where do I add it? Afaik there is no option for that.

    Different APN's for different services

    Modification in Data Usage rates and Data coupons

    Personally using pps3g APN

    I may add. The 3G connection works perfectly on the iPhone 3GS with the same sim with APN pps3g.

    Also checked on another iPad, same problem.

    Tried re-setting network settings

    The thing I can't understand is how come 3G is working on the iPhone and not on the iPad.

    Only one explanation I can think of is MTNL doesn't recognise iPad's on 3G mode. EDGE gives me no problems whatsoever.

    Any other suggestions?

    Btw thanks pik0 loving the iPad already..
  6. kheldour
    Offline

    kheldour iPad Junkie

    Joined:
    Apr 6, 2010
    Messages:
    522
    Thanks Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Cologne, Germany
    Ratings:
    +1 / 0
    I'm afraid, that the 3G-radio in the iPad is more sensitive to the cutted SIM, than the "older" iPhones.

    Can you try with a different SIM?
  7. Ujjwal
    Offline

    Ujjwal iPF Noob

    Joined:
    May 25, 2010
    Messages:
    2
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Gurgaon
    Ratings:
    +0 / 0
    Maybe Locked to AT&T

    @ abhishek
    do you think by any chance this problem is of the IPAD being locked to AT&T...I guess you will need to jail break it... but in that case you shouldn't be able to access the EDGE as well.

    I had the IPAD Wifi...got stolen :-( do you recommend the 3g as the next buy..the micro sim issue makes me apprehensive..

    thanks in anticipation to your response.
  8. abhishek2
    Offline

    abhishek2 iPF Noob

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    6
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    New Delhi
    Ratings:
    +0 / 0
    Hi ujjwal.. Firstly the iPad is NOT locked to any network.

    The micro sim is nothing but a smaller version of the normal sim we use.

    You will need to DIY, there are many guides online.

    It actually worked today at my office with the same sim card from MTNL with speeds hovering around 1mbps (surprisingly out of all the places but in Faridabad!!!). Still doesn't work here in South Delhi. So there is definitely something wrong with MTNL. But hoping it might be fixed very soon.

    I would suggest buying the 3G. Given we'll have more companies offering the services by September.

    Sorry to hear about the iPad being stolen. But can't help asking.. How the hell did you manage to get your iPad stolen??? (given the size).
  9. pik0
    Offline

    pik0 iPad Fan

    Joined:
    May 3, 2010
    Messages:
    193
    Thanks Received:
    3
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Orange County, CA
    Ratings:
    +3 / 0
    Wow! That's great news I use the 3G when I drive around to see the real time map display. Great way to see any traffic up ahead and drive around it... :)

    I ask also, how did the iPad get stolen?!?! I guard mine at every moment and never trust anyone with it. It's too expensive and too attractive to allow anything else.

    Otherwise, they should have signed up for MobileMe and do the Find My iPad thingy. At $100 a year, me.com is great theft/recovery insurance... :)

    Piko
  10. Ujjwal
    Offline

    Ujjwal iPF Noob

    Joined:
    May 25, 2010
    Messages:
    2
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Gurgaon
    Ratings:
    +0 / 0
    Ipad

    Dont ask guys...it got stolen from my car.. i moved out of my car for just a minute and my laptop bag was in my backseat, hidden behind dark tints...when i came back i saw my car window broken and my bag stolen...so i lost my laptop and my ipad both at the same time.

    i wonder if just any random thief can get it operational without re formatting it..it was password locked.

    the Mobile me idea is good but now that its gone...what do you guys think can be done????

    thanks for the advice though...
  11. pik0
    Offline

    pik0 iPad Fan

    Joined:
    May 3, 2010
    Messages:
    193
    Thanks Received:
    3
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Orange County, CA
    Ratings:
    +3 / 0
    At least report it to Apple right away. So if they try to get services, the serial number will reflect the stolen status. Unless you had already set it up with a mobile me account and activated the find-my-ipad feature, you can't find it that way.

    Since you had already locked it up, the only way they can use it is to wipe it. So at least you won't risk losing any of your data on the device.

    What part of the world were you in when it happened?
  12. vikasmal
    Offline

    vikasmal iPF Noob

    Joined:
    May 29, 2010
    Messages:
    4
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    India
    Ratings:
    +0 / 0
    Same sim problem

    HI Abhishek,

    I have the same problem. Could not activate network services inspite of the full bars signal and the 3g sign on.

    Used the same settings, pps3g and mtnl plus mtnl123

    Did you manage to solve your problem? Thanks.

    I am in Central Delhi and tried it there.

    Cheers, Vikas




  13. abhishek2
    Offline

    abhishek2 iPF Noob

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    6
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    New Delhi
    Ratings:
    +0 / 0
    Update: I have tested the 3G services in Haryana (Faridabad & Gurgaon) works properly, shows IN-DOLPHIN 3G and works with speeds upto 1mbps. (most probably with BSNL)

    In Delhi 3G doesn't work on the iPad but works with any other 3G device (N97, iPhone 3GS etc). I feel MTNL has to update the imei's of iPad's into their system whereas BSNL has already done that (being pan-india and MTNL in only 2 cities).

    Note: Here MTNL refers to MTNL Delhi only I'm not sure about Mumbai, all the tests have been done with the same MTNL 3G Jadoo pre-paid card.
  14. vikasmal
    Offline

    vikasmal iPF Noob

    Joined:
    May 29, 2010
    Messages:
    4
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    India
    Ratings:
    +0 / 0
    Oh that sucks, cant believe we cant use MTNL's 3G in Delhi and can only use it outside Delhi. What is the solution? Do we all need to write to MTNL and ask them to update the IMEI's of the iPad?

    Thanks. Cheers, Vikas.

  15. vikasmal
    Offline

    vikasmal iPF Noob

    Joined:
    May 29, 2010
    Messages:
    4
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    India
    Ratings:
    +0 / 0
    UPDATE: Finally brought my Ipad to work (at Okhla in New Delhi) and thought of trying to see if my modded MTNL Sim 3G Jaddoo card would work and guess what?????????? Works like magic, incredible download speeds, (similar to what I get at home with my 1Mbps airtel connection) and its super fast.

    But why it doesnt work at my residence (central delhi) I have no idea. Maybe its because the Okhla area latches on to the BSNL network? No idea.

    Either way, at least Okhla is one area it works in, dont know about the rest of Delhi though.

    Cheers.

  16. Ankoor
    Offline

    Ankoor iPF Noob

    Joined:
    Jun 15, 2010
    Messages:
    2
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    New Delhi
    Ratings:
    +0 / 0
    iPad 3g 64gb is not working with airtel DIY microsim ?

    Airtel signal coming, edge logo coming, apn settings airtelgprs.com but still Internet not working .
  17. Ankoor
    Offline

    Ankoor iPF Noob

    Joined:
    Jun 15, 2010
    Messages:
    2
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    New Delhi
    Ratings:
    +0 / 0
    ipad 3g airtel not working ??

    can somebody please help me and my number is 9810004943
  18. adityab
    Offline

    adityab iPF Noob

    Joined:
    Jun 26, 2010
    Messages:
    2
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0
    Hey, just found this forum. Bought my Ipad to delhi, and bought a mtnl 3g dolphin card. cut it up, put it in. despite my best efforts it does not work. If you managed to make it work for you (even in odd locations) - Could you please share the settings you used or other tech which you managed to get it to work with?
    thanks!!!
  19. VIJAY
    Offline

    VIJAY iPF Noob

    Joined:
    Jul 22, 2010
    Messages:
    1
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Delhi
    Ratings:
    +0 / 0
    HI..

    Just did everything as posted by all of you.. Got a new MTNL 3G Jadoo prepaid.. Converted DIY micro sim.. updated the APN's etc.... The network shows 5 bars.. In-Dolphin 3G... But the bowser keeps saying,"could not connect/activate cellular/data network"...

    Can somebody please help!!!!
  20. sologroup
    Offline

    sologroup iPF Noob

    Joined:
    Jul 22, 2010
    Messages:
    3
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Delhi
    Ratings:
    +0 / 0
    same here.... The Ipad springs into life moment I cross over to Gurgaon But in Delhi at Sainik Farms it does not connect despite full signal...

Share This Page

Search tags for this page
airtel 3g data balance in ipad
,
airtel 3g remaining data for ipad
,
apple ipad mini airtel sim operational
,
can we put a sim card in i pad in india
,

how to activate airtel sim in ipad

,
how to check 3g balance on ipad mini airtel
,

how to check 3g internet balance in ipad

,

how to check airtel 3g balance in ipad

,
how to check airtel internet 3g balance in apple ipad
,
how to check balance in ipad mini in bsnl
,
how to check prepaid balance in ipad airtel
,
how to check prepaid balance on ipad for airtel
,

how to know airtel balance in ipad

,
how to manage ipad sim card india
,

india apple mini ipad 3g sim card rates

,
india ipad 3g sim card
,
microsim for ipad use indis
,
quikr mumbai prepaid internet microsim in apple ipad
,

sim card recharge

,

verizon ipad mini india