Trouble with Cellular 3G Connection

Discussion in 'iPad Carriers' started by 60DegreeVVT, Jul 19, 2010.

  1. 60DegreeVVT
    Offline

    60DegreeVVT iPF Novice

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Messages:
    58
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    Aurora, IL
    Ratings:
    +0 / 0
    I updated my jailbroken iPad saturday to 3.2.1 firmware and I have noticed that the WiFi signal strength has increased. I also noticed that my cellular connection has been on Edge ever since. I know that it has to be the software because the locations that i am using my iPad has not changed. I was in my living room and now i am on the train... I know for damn sure that the train is not taking a new route to chicago.

    Hell as i tyoe this it has an "o" as my connection. Check out my screenshot.....

    [​IMG]


    Help?

    Should i call ATT? what is the problem?
  2. MikesTooLz
    Offline

    MikesTooLz Super Moderator Staff Member

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    2,364
    Thanks Received:
    19
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Miami, FL
    Ratings:
    +20 / 0
    The O for signal means you have data connection but its slower than Edge.

    you should try putting the ipad into airplane mode for 10 seconds then turn airplane mode back off.

    If that doesnt fix it perform a reboot. Hold both the home button and sleep/wake buttons at the same time until it reboots.

    If those to things fail to fix the problem than it is in fact the cellular service in your area. One of the cell towers may have gone down.
  3. 60DegreeVVT
    Offline

    60DegreeVVT iPF Novice

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Messages:
    58
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    Aurora, IL
    Ratings:
    +0 / 0
    I tried the Airplane Mode thing... No Dice

    Shut it off for 10 min and turned it back on... No Dice

    I think i am calling ATT in about 10 min... Ill keep you posted
  4. 60DegreeVVT
    Offline

    60DegreeVVT iPF Novice

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Messages:
    58
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    Aurora, IL
    Ratings:
    +0 / 0
    well i called them and they had me do the airplane mode... turn on and off the device... then they had me reset network settings... then they "Sent me some packets" i rebooted and nothing was fixed....


    They opened a Network Ticket and they said that they would call me back

    This started when i updated to 3.2.1

    I Will keep you posted
  5. MikesTooLz
    Offline

    MikesTooLz Super Moderator Staff Member

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    2,364
    Thanks Received:
    19
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Miami, FL
    Ratings:
    +20 / 0
    OK, ill be watching this to see what the outcome was. Its most likely an ATT issue on their end.

    Also not that if your ipad is on edge, it wont auto switch back to 3G service. You need to keep switching airplane mode on and off every once and a while so that it tries to connect to 3G service.
  6. 60DegreeVVT
    Offline

    60DegreeVVT iPF Novice

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Messages:
    58
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    Aurora, IL
    Ratings:
    +0 / 0

    Really?

    i have noticed when the cell signal strength gets low it switches to Edge and when the bars get full it switches back to 3G...

    Anyways i will konw more soon
  7. rsava
    Offline

    rsava iPad Fan

    Joined:
    Jun 21, 2010
    Messages:
    145
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Deltona, FL USA
    Ratings:
    +0 / 0
    I will really be interested also. I have noticed that my iPad is also in Edge mode, has been since I went to Detroit last week. I live in Central Florida so if it is a "cellular service in your area" problem as MikesToolZ suggests, it is a pretty widespread problem. Maybe I'm "holding" it wrong?

    I have a JB, 3.2 firmware iPad. Noticed Edge in Detroit (Novi area), Edge at DTW, Edge at MCO, Edge at home, Edge in Vero Beach, and now Edge at home again. Heck, in Vero this past weekend I used my HTC Hero as a hotspot and had a great 3G connection all weekend. None whatsoever with AT&T.

    I knew I shouldn't have gotten the 3G model with ATT service (or lack thereof). I dropped them 12 years ago for a reason and now I remember why.....
  8. 60DegreeVVT
    Offline

    60DegreeVVT iPF Novice

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Messages:
    58
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    Aurora, IL
    Ratings:
    +0 / 0
    Well folks i am here at the apple store waiting like the other lemmings for some EFFING service. I have an appointment that was booked at 11:00 cst for a 6:00 cst meeting at my local store... Well i checked i. Early( about 10 min) and here i wait....

    The update from ATT is that there is no update they called to say that nothing is wrong with theirservice, i know that because my neighbor has the i phone 4 and he has 3G all day. In fact they told me that they will call tmr to hear what apple says because he is personally interested...

    Let you all knowwhat appke says
  9. 60DegreeVVT
    Offline

    60DegreeVVT iPF Novice

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Messages:
    58
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    Aurora, IL
    Ratings:
    +0 / 0
    out of the Apple store and.....




    They just gave me a NEW 64GB 3G iPad... they said they have no idea what it is but it is not the first one that they have seen at that location that was having the same issue as i had...

    They had me sign a piece of paper and i got a new pad. i am not restoring the old backup because it is goign to put on the 3.2.1 OS so i am starting from scratch. i will wait for the good ol' 4.0 to come out.
  10. marf34
    Offline

    marf34 iPF Noob

    Joined:
    Jul 20, 2010
    Messages:
    3
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0
    Thanks for the update. I'm having the same issues after the 3.2.1 update. When I had 3.2 i was always on 3g sometimes slow but always had a 3g connection. After i updated i have seen the E , no service, searching... and 3g. I have to turn the ipad off then I'll get a stable 3g connection for a little while but it will eventually disconnect. If i get a new ipad will it effect my unlimited data plan?
  11. 60DegreeVVT
    Offline

    60DegreeVVT iPF Novice

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Messages:
    58
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    Aurora, IL
    Ratings:
    +0 / 0
    I still have the unlimited plan... it has to do with your sim card not your ipad.
  12. marf34
    Offline

    marf34 iPF Noob

    Joined:
    Jul 20, 2010
    Messages:
    3
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0
    Cool. I thought they might just take the old ipad and give you a new one with a new sim, then tell you to register for 3g again.
  13. rsava
    Offline

    rsava iPad Fan

    Joined:
    Jun 21, 2010
    Messages:
    145
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Deltona, FL USA
    Ratings:
    +0 / 0
    My 'Pad went back to 3G. :D Not sure why, I did let it run all the way down to auto shut off then recharged back to full. Turned it on and I have full 3G connection and speeds. I wonder if Awful Telephone and Telegraph "fixed" something.....
  14. marf34
    Offline

    marf34 iPF Noob

    Joined:
    Jul 20, 2010
    Messages:
    3
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0
    I got my iPad replaced. The replacement came with 3.2. Haven't had one disconnect yet.
  15. birdbathbuzz
    Offline

    birdbathbuzz iPF Noob

    Joined:
    Jul 27, 2010
    Messages:
    3
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Rochester, NY
    Ratings:
    +0 / 0
    Try this... If you're jailbroken and using SBS Settings, swipe finger from left to right across where signal bars and ATT carrier logo are. A screen will pop-up for the SBS options like re-spring. There's also a 3G icon... Make sure yours isn't disabled (red) like mine was. Tapping to make it green worked like a charm. 3Gcame back to life in an instant. Hope that helps :)
  16. ppartekim
    Offline

    ppartekim iPF Noob

    Joined:
    May 31, 2011
    Messages:
    1
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Silicon Valley
    Ratings:
    +0 / 0
    That was my bad... Tried everything I saw to get 3G back (airplane, reboot, shutdown, etc). Then saw your note and wham!. I must have fat fingered the close button and turned off 3G at the same time. :mad:
  17. Kaykaykay
    Offline

    Kaykaykay iPad Wizard

    Joined:
    Apr 28, 2011
    Messages:
    6,973
    Thanks Received:
    443
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +443 / 0
    I've driven cross-county with iPad 1 and 2. When they switched to Edge, they automatically kicked back to 3G when I got closer to a tower. That was true the whole way across the county. I never had to do anything to kick them back to 3G. Both of mine are AT&T.
    Last edited: Jun 4, 2011
  18. Laffta
    Offline

    Laffta iPF Noob

    Joined:
    Nov 28, 2011
    Messages:
    1
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Nigeria
    Ratings:
    +0 / 0
    My iPad suddenly stopped recognizing my sim card...pls I need help!

Share This Page

Search tags for this page
apple ipad a1397 connection to cellular service
,

e cellular connection

,
having trouble getting my ipad to connect to cellular carrier
,
i gave no service when selecting ceular data on ipad
,
i have no cellular service on my ipad
,
i pad no service with cellular
,
ipad 4 no signal celuler
,
ipad always searching for cellular
,
ipad celluar searching
,
ipad cellular data no service
,
ipad has no cellular service
,

ipad no cellular data

,
ipad no cellular service
,

ipad no service cellular data

,
ipad searching cellular
,

ipad searching for cellular

,
ipad wont connect to cellular
,
no cellular connection on ipad
,
no cellular data on ipad
,
no cellular data selection on ipad