Reports Say iPad 2 Will Have 512 MB of RAM and an A5 CPU

Discussion in 'Apple iPad News' started by Maura, Feb 25, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Maura
    Offline

    Maura iPadForums News Team

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Messages:
    2,504
    Thanks Received:
    102
    Trophy Points:
    63
    Location:
    UK
    Ratings:
    +107 / 0
    [​IMG]

    Engadget has a report today detailing some of the iPad 2’s new features, with tip-offs which it says come from sources who are usually “dead rightâ€. Although Engadget had previously reported that an SD card slot and higher resolution display would both be supported, it now says that neither feature will be making it into the final model, due to “engineering issuesâ€, which have forced Apple to make some last-minute changes. So just exactly what will the new iPad 2 have that makes it worth buying then, especially if you’ve already got the first version? Well from what Engadget says, the biggest change is the addition of the front- and rear-facing cameras. Aside from that, their sources tell them that the iPad 2 will be thinner, with 512 MB of RAM, and a more powerful CPU, the A5. Engadget also speculates that Apple will release iOS 5 at the same time as the iPad 2, as well as expanding its cloud services.

    Source: Sources: iPad 2 lands in thinner body with spec bump and cameras, SD slot and higher resolution display are out -- Engadget
  2. Superbike81
    Offline

    Superbike81 iPad Addict

    Joined:
    Feb 1, 2010
    Messages:
    1,131
    Thanks Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Japan and Seattle
    Ratings:
    +2 / 0
    Looking forward to hearing more details on the A5 CPU on March 2nd.

    Hopefully they go in depth about it and give some kind of performance benchmarks.
  3. Demandarin
    Offline

    Demandarin iPad Addict

    Joined:
    Jul 26, 2010
    Messages:
    1,251
    Thanks Received:
    22
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Va
    Ratings:
    +22 / 0
    Man, apple needs to stop b.s.n n throw in 1 gb of RAM like the zoom has. Dang! Im ready for more detai,s on this new processor
  4. ThePhotog
    Offline

    ThePhotog iPad Fan

    Joined:
    Feb 1, 2011
    Messages:
    213
    Thanks Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Missouri USA
    Ratings:
    +2 / 0
    Doesn't the iPhone 4 have 512megs of RAM?

    Sent from my iPhone using iPF
  5. George Knighton
    Offline

    George Knighton iPad Fan

    Joined:
    Aug 3, 2010
    Messages:
    125
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Culpeper
    Ratings:
    +0 / 0
    Yes. It does.
  6. freebirdforever
    Offline

    freebirdforever iPad Ninja

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,516
    Thanks Received:
    13
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Minnesota
    Ratings:
    +13 / 0
    For the iPad to be able to compete, it needs AT LEAST 1 GB of RAM.
  7. Gunny008
    Offline

    Gunny008 iPad Enthusiast

    Joined:
    Nov 7, 2010
    Messages:
    362
    Thanks Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0
    With the apps that apple have, their opinion is that they do not need 1GB of ram

    They will go with 512mb, and save 1 GB for the 3 rd version of iPad with a "retina" display.
  8. ThePhotog
    Offline

    ThePhotog iPad Fan

    Joined:
    Feb 1, 2011
    Messages:
    213
    Thanks Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Missouri USA
    Ratings:
    +2 / 0
    No retina display per the rumor mill. I'd buy one anyway.

    Sent from my iPhone using iPF
  9. freebirdforever
    Offline

    freebirdforever iPad Ninja

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,516
    Thanks Received:
    13
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Minnesota
    Ratings:
    +13 / 0
    Hmm. Makes me almost want to wait for the 3
  10. DaveSt
    Offline

    DaveSt iPad Junkie

    Joined:
    Sep 14, 2010
    Messages:
    626
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ohio
    Ratings:
    +0 / 0
    All indications are that the Apple A5 will be built around the Cortex A9 processor which should be fairly equivalent to the Tegra 2 chip running on the Xoom platform (which also uses the Cortex A9). That should be a nice speed increase.
  11. freebirdforever
    Offline

    freebirdforever iPad Ninja

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,516
    Thanks Received:
    13
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Minnesota
    Ratings:
    +13 / 0
    Yeah. A5 is supposed ti be dual core
  12. Thphilli
    Offline

    Thphilli iPad Enthusiast

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Messages:
    404
    Thanks Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0
    Guaranteed that the iPad 2 uses the TI OMAP4430 dual core with a PowerVR SGX540 GPU clocked at 300mhz. Just a hunch I have. If they do choose to use this SoC, that would be magnificent, but also kind of a waste without HDMI out. The PowerVR SGX540 is magnificent and capable of SOOO much HD playback. Its what the Blackberry playbook uses apparently. Its destroys the Tegra 2.
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page

Search tags for this page

how many megabytes does the ipad 2 have

,

how many ram does ipad2 have