facetime wifi or not

Discussion in 'iPad 2 Forum' started by wullie1967, Nov 10, 2011.

  1. wullie1967
    Offline

    wullie1967 iPF Novice

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Messages:
    51
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0
    when doing face time from my ipad 2 does the other person on the iphone 4 have to be on wifi with phone or just normal 3g, im hearing they have to be on wifi if so i find that strange
  2. leelai
    Offline

    leelai Administrator Staff Member

    Joined:
    Apr 24, 2011
    Messages:
    24,852
    Thanks Received:
    1,281
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Brisbane, Australia
    Ratings:
    +1,353 / 0
    I just had a look on the net and they say Wifi. Wifi is a much stronger and faster signal than 3G. well in most places it is. It must have something to do with that. This is the advert -

    For faraway friends and family, long-distance relationships or just for fun, FaceTime for iPad is here. With a tap, you can make video calls from your iPad 2 to someone else’s iPad 2, iPhone, iPod touch or Mac, over Wi-Fi.* And be there in person, even when you’re not.
    Last edited: Nov 10, 2011
  3. wullie1967
    Offline

    wullie1967 iPF Novice

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Messages:
    51
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0
    thanks for help cheers
  4. DefBref
    Offline

    DefBref iPad Junkie

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    979
    Thanks Received:
    53
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Egremont
    Ratings:
    +53 / 0
    Facetime could work across 3g no issues, except its a bandwidth hog and Apple (or perhaps the carriers) have prevented its use across 3g. If you were on a limited dataplan you would soon use up your allowance by using facetime.
  5. leelai
    Offline

    leelai Administrator Staff Member

    Joined:
    Apr 24, 2011
    Messages:
    24,852
    Thanks Received:
    1,281
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Brisbane, Australia
    Ratings:
    +1,353 / 0
    Thanks for that info. You wouldn't happen to know if Skype is the same deal
  6. afc
    Offline

    afc iPF Novice

    Joined:
    Aug 28, 2011
    Messages:
    20
    Thanks Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    London
    Ratings:
    +0 / 0
    you can use skype over 3G but it's not as reliable and the quality is not as good...and watch out for your Gb's if you're on a data plan... I guess that's the reason why some carriers block skype calls on the phones they sell....
  7. leelai
    Offline

    leelai Administrator Staff Member

    Joined:
    Apr 24, 2011
    Messages:
    24,852
    Thanks Received:
    1,281
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Brisbane, Australia
    Ratings:
    +1,353 / 0
    Thank you for that. I had noticed Skype buffers a lot on 3G and drops out. Didn't know they blocked it also though. Thank you again!

Share This Page

Search tags for this page

does facetime have to be on wifi